Copyright © 2015 - Irene Wanders. Alle rechten voorbehouden.

Irene Wanders

Systeemtherapeut

Home

Persoonlijk

Werkwijze


Systeemtherapie is gericht op relaties tussen mensen. Hierbij gaat het niet om de vraag wie gelijk heeft of schuldig is, maar om het vinden van een goede manier om elkaar beter te begrijpen. De nadruk ligt derhalve niet op gegroeide problemen, maar op individuele kwaliteiten om deze het hoofd te bieden.

Bij systeemtherapie wordt gekeken welk sociaal systeem verband houdt met de klacht. De belangrijkste personen uit dat systeem worden vaak uitgenodigd om deel te nemen aan de therapie. Bij relatietherapie is dat natuurlijk de partner, maar ook andere personen die invloed uitoefenen op de relatie en kunnen bijdragen aan een oplossing worden soms bij de therapie betrokken.

Samen met beide partners breng ik de problemen in de relatie in kaart. Vervolgens gaan we op zoek naar mogelijke oplossingen voor deze relationele problemen. Dit gebeurt doorgaans door middel van gesprekken tijdens therapiesessies waaraan beide partners deelnemen. Hieruit kunnen onder andere nieuwe omgangspatronen en betere communicatie voortkomen, waardoor de neerwaartse spiraal doorbroken wordt en de relatie weer voor beide partners bevredigend wordt. Ik bied echter geen kant en klare oplossingen; beide partners zullen energie moeten steken in zichzelf en hun relatie om de relatietherapie te laten slagen.

Wat is systeemtherapie?


Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie waarbij de problematiek van de cliënt wordt bekeken vanuit de complexe samenhang van het systeem.

Het is een therapie die gericht is op relaties tussen mensen. Mensen beïnvloeden elkaar: gedachten, gevoelens verwachtingen en gedragingen ontstaan in wisselwerking met de omgeving.

Overtuigingen, dat  wat wij vinden, is een belangrijke factor binnen een systeem maar kunnen leiden tot verwarring, onbegrip, meningsverschillen of ruzie.

Vaak zijn er onuitgesproken regels en wetten die al generaties lang bestaan. Systemisch werken helpt om nieuwe verbindingen te maken met elkaar.

Wat is een systeem?


Ieder mens maakt deel uit van verschillende sociale omgevingen. Denk bijvoorbeeld aan de familie, het gezin en het werk. Elk van deze omgevingen vormt een ‘systeem’, waarvan een persoon lid is door biologische, wettelijke, affectieve, geografische en historische banden.

Menselijke problemen zijn in de kern problemen die ontstaan tussen personen die lid zijn van dit systeem.

Als in een systeem één van de leden een probleem heeft, wordt ook het hele systeem ontwricht. Omgekeerd kan een individu geholpen worden door het systeem waarin hij/zij leeft te versterken.



Werkwijze

Uitgangspunten

Algemene Informatie